Vinnetou: rozhovor s Martinou Wittmayerovou, představitelkou Ribanny

02.03.2023 21:22

Jak vzpomínáš na začátek zkoušení představení Vinnetou?

To už je tak dávno, že se musím hooodně zamyslet... Vzpomínám, že původně jsme byli s rejžou domluveni, že, vzhledem k osobním povinnostem, naskočím do víru zkoušek až v lednu 2022, nicméně z "přijď se aspoň jednou podívat" bylo nakonec téměř plné zkouškové nasazení. Nutno však podotknout, že hraní mě bavilo, baví a zřejmě i bavit bude.

 

Byl na Tebe režisér hodný?

Bude to číst? (smích) Aha. Takže ano, byl. (smích) Dobře, tak vážně. On už mě nějakou dobu zná, takže ví, že když se mi něco nelíbí, tak se ozvu, a že si řeknu svůj názor, a že mám potřebu mít ve věcech jasno, a že ráda diskutuju a potřebuju si každou změnu promyslet, a tak trochu i "vokecat". Na druhou stranu, byť spolu ne vždy souhlasíme, nakonec se pokaždé dobereme skvělého výsledku k oboustranné spokojenosti a tudíž i ku spokojenosti diváků. Jako třeba hned na začátku druhého obrazu, který jsme společně na základě mého návrhu trochu upravili. Takže ano, vlastně byl. (smích)

 

Zkoušeli jste 14 měsíců - nebyla z toho ponorková nemoc? Jaká byla na zkouškách parta?

Tak jako v každém větším týmu - stane se, že takové soukolí někdy zaskřípe, je pak dobré "poruchu" pojmenovat a opravit, a to se nám, myslím, daří. Takže parta jsme dobrá, upovídaná, poťouchlá, hladová, veselá, žíznivá, vtipná...

 

Na co ze zkoušek nejvíc vzpomínáš?

Tak toho je plná prérie! (smích) Hodně na začátky a společné tvoření, kdy se nápad přidal k nápadu a vždy z toho vzniklo něco pěkného a vtipného. Jak se to celé rodilo a formovalo. Moc mě bavily zkoušky, před kterými se s kostýmní výtvarnicí Lídou Vaňátkovou tvořily kostýmy. To byla velmi krásná práce. Mimochodem, všechny kostýmy jsou nádherné! Když nad tím tak přemýšlím, tak asi není zkouška, na kterou bych nevzpomínala s úsměvem na tváři.

 

Jak jsi prožívala premiéru?

Moc jsem se těšila! To napětí, které za oponou panuje... s přibývajícím hlukem v hledišti se stupňuje a stupňuje a pak s otevřením opony "exploduje" a každá postava rozehraje svůj part... Zbožňuju ty chvíle, kdy prožívám s každou postavou, s každým kolegou/kolegyní, s každým obrazem, se zvukaři, s nápovědami, to napětí a posléze tu obrovskou radost, že se to daří, diváci se baví a smějí... a občas taky úlevu, že ta pauza mezi slovy nebyl zapomenutý text, ale jen delší nádech...

 

Máš nějaký vzkaz divákům a příznivcům?

Je to sice delší, ale zato velmi povedený a vtipný celek! (smích) Přijďte se podívat a nechat se unášet dávným i současným příběhem. A buďte pozorní, jednotlivé obrazy mají mezi sebou zajímavá pojítka, čím víc jich zachytíte, tím více se pobavíte. Zvlášť povedená je jedna nenápadná, řekněme snad až "ornitologická", hádanka! (smích) Nu, milí diváci a příznivci, děkujeme, že se přijdete pobavit, těšíme se na vás!

 

Děkujeme za rozhovor.

Vyhledávání