Ve Slané končí divadelní sezóna

07.05.2019 10:13

Ačkoliv je to oproti předchozím rokům nezvykle brzy, Divadelní soubor Tyl Slaná v těchto dnech ukončuje aktuální divadelní sezónu 2018/2019. Umožnila to skutečnost, že v současné době nemají žádné představení, se kterým jezdí na zájezdy. Nic to však nemění na tom, že si pro své příznivce pilně připravují hned dvě premiéry nových představení.

Radek Šmíd, vedoucí divadelníků ve Slané, se krátce ohlíží za tím, co v  souboru zažili: „Nebylo toho zrovna málo, přestože se ta uplynuvší sezóna může zdát poněkud krátká. Ale to je opravdu jen klamné zdání.“ Ještě než proběhly derniéry obou představení, které měli na repertoáru – komedie Účel světí prostředky a dramatizace Malý princ – během pouhých tří měsíců, od září do listopadu, stihli odehrát hned sedm zájezdových představení. „A já bych chtěl poděkovat každému, kdo se na těchto zájezdech podílel – hercům, našim realizačním týmům i pořadatelům na jednotlivých štacích.“

Po derniérách následoval vánoční odpočinek a hned po Novém roce se opět začalo se zkoušením nových divadelních her. Poprvé v historii slánského souboru totiž začali zkoušet hned dvě nové hry najednou. „Jakkoliv to zní zajímavě, je s tím spojeno i několik rizik a výbor našeho souboru, který schvaluje plán akcí, to schválil jen za splnění několika podmínek, bez kterých by mohlo být společné zkoušení ohroženo,“ vysvětluje Šmíd. Mezi podmínkami například bylo, aby si režiséři jednotlivých představení našli takové obsazení, které se nebude překrývat, nebo si zajistili samostatný realizační tým. Tím v budoucnu, v době zájezdových repríz, předejdou ochotníci tomu, aby se museli rozhodovat, kterému představení dají přednost. „A protože se všechny podmínky podařilo naplnit, nyní už probíhají zkoušky a na podzim se můžeme těšit na dvě nové premiéry.“

Mimo divadelní jeviště probíhala začátkem letošního roku také práce v zákulisí souboru. Výbor totiž zapracoval na nové verzi stanov souboru, které nyní už reflektují všechny povinnosti vyplývající pro činnost zájmových spolků. „Tyto stanovy byly schváleny valnou hromadou na začátku března a my doufáme, že se minimálně několik dalších let budeme moci věnovat už zase jen a jen divadlu,“ přál by si Radek Šmíd. Mimo administrativní práci v zákulisí došlo také na práci fyzickou, při které proběhl úklid divadelního zázemí a úklid kulis a rekvizit z ukončených divadelních představení.

„Naše plány na příští sezónu už jsme trochu naznačili, ale věřte mi, když říkám, že toho bude ještě mnohem víc,“ zakončuje Šmíd. Do té doby se ve spolupráci se starostkou obce Slaná, paní Ivetou Pěničkovou, pokusí trochu adaptovat prostory divadelního zázemí a dojde také na částečnou modernizaci sálu kulturního domu ve Slané.

Vyhledávání