Úspěšná premiéra pohádky ve Slané

15.01.2016 13:58

Koncem minulého roku se v Kulturním domě Slaná sešlo více než dvě stě diváků, aby shlédly premiérové uvedení zbrusu nového představení Čertovská pohádka v podání Divadelního souboru Tyl ve Slané.

„V době, kdy se diváci začali scházet do příjemně vyhřátého hlediště, v zákulisí už probíhal poměrně slušný ruch a mumraj, který provází každé premiérové představení. Tentokrát umocněný ještě tím, že účinkujícími byly děti ve věku od 6 do 12 let,“ začíná ohlédnutí Radek Šmíd, vedoucí souboru.

Hluk za oponou i před oponou ale brzy utichl, a ta mohla poprvé letět vzhůru. Nikoliv ještě kvůli začátku představení, ale kvůli krátké úvodní řeči, jejíž součástí bylo také oznámení, že režisérka tohoto pohádkového představení Katka Schovánková byla za práci pro děti oceněna Zlatým odznakem Jizerské oblasti Svazu českých divadelních ochotníků. Květinu, diplom i odznak si osobně převzala z rukou zástupců SČDO, Lucie a Tomáše Václových.

„Vůbec jsem to nečekala a moc si tohoto ocenění vážím. Bylo to milé překvapení,“ uvedla Katka Schovánková po představení, které proběhlo přesně tak, jak mělo - víly tančily, královna víl trestala, čertíci byli kouzelní a jejich Luciferka přísná, ale spravedlivá. Dětští i dospělí herci hráli, zpívali i tančili, a diváci se výborně bavili.

„Děti byly naprosto úžasné, skoro vůbec neměly trému a strašně se těšily. To, jak jim vždy zářily oči při závěrečné děkovačce, bylo pro mě asi největší odměnou. Zvládly to vše na jedničku, ačkoliv ne všechny na tom byly zdravotně úplně nejlíp. Všechny mají můj obdiv,“ dodává Schovánková.

Po dvou odpoledních představeních, na kterých se sešlo více než 300 diváků se z víl i čertů zase staly malé děti. A ty začaly slavit první herecký úspěch. Pod dobrým jídlem se prohýbal stůl a rychlé špunty létaly vzduchem. A ano - rodiče a starší divadelníci ochutnali i trochu pravých bublinek. Vždyť bylo co slavit a na co připíjet!

„Poděkování zaslouží také diváci, kteří se rozhodli věnovat vánoční čas a dorazili do našeho divadélka. Dle prvních ohlasů rozhodně nelitovali a pohádka se moc líbila. A proto jsme se rozhodli nabídnout tuto pohádku také ostatním pořadatelům. Jste-li tedy přímo pořadatelem těchto kulturních akcí ve vašem regionu, či snad víte o někom zodpovědným za kulturní záležitosti, zvažte nebo předejte tuto naši nabídku,“ uzavírá ohlédnutí za pohádkovou premiérou Radek Šmíd.

Na internetových stránkách www.dstyl.cz najdete informace o představení, obsáhlou fotogalerii z premiéry a informace pro pořadatele.

Vyhledávání