Ohlédnutí za sezónou 2013/2014

16.06.2014 15:15

Milí přátelé, příznivci ochotnického divadla a našeho divadelního souboru zvlášť. S mírným předstihem si vám jménem našich členů dovoluji popřát pěkné léto, spoustu pohody, slunce a odpočinku. Protože o uplynulém víkendu vypukly divadelní prázdniny, mám konečně chvilku na to se ohlédnout, zavzpomínat a něco málo napsat o divadelní sezóně 2013/2014.

Uplynulou sezónu jsme zahájili opravdu ve velkém stylu, když jsme se s  divadelním představením Přelet nad kukaččím hnízdem zúčastnili divadelní přehlídky FEMAD ve městě Poděbrady. A přestože jsme tímto představením celou sezónu zahájili, zároveň jsme se touto dvanáctou reprízou s  naším mimořádně úspěšným představením rozloučili. Naplno se pak rozběhly zkoušky dvou nových divadelních představení a koncem měsíce jsme naše diváky a filmové nadšence ještě stihli pozvat na promítání filmu Limonádový Joe do našeho improvizovaného retro kina.

Zkoušky pak pravidelně pokračovaly také v říjnu a listopadu, kdy jsme si pro příznivce řízné muziky připravili další rockovou zábavu se skupinou Suffering Souls. A nezapomněli jsme ani na ty nejmenší. V říjnu jsme všechny malé tanečníky pozvali na pokračování loňské Halloweenské diskotéky, a v listopadu jsme všechny diváky, nejen ty malé, potěšili uvedením pohádkového představení S čerty nejsou žerty, se kterým k nám do Slané přijel divadelní soubor DS Vojan Desná – Mladá haluz.

Akcí pro děti jsme začali také poslední měsíc v roce, a zahájení adventu si tak všechny děti užily na Mikulášské diskotéce, na které nemohl chybět nejen Mikuláš, ale ani jeho čertovská družina. Po tomto bláznivém večeru, který si nakonec užili i rodiče dětí, už takzvaně přestala legrace a začalo jít do tuhého – nemilosrdně se totiž blížila premiéra našeho nového divadelního představení.

Čas se naplnil ve čtvrtek 26. prosince 2013, kdy se v 16 hodin otevřela opona, a my mohli poprvé odehrát naše nové divadelní představení Když se zhasne. A diváci nám připravili skutečně mimořádný zážitek, když dorazili v tak hojném počtu, kdy na odpolední představení dorazila hned stovka diváků a večerní představení bylo rovnou beznadějně vyprodané. Za tento zážitek, možnost poděkovat se před aplaudujícím sálem, vám i s odstupem šesti měsíců moc a moc děkujeme.

A pak už přišel leden – první měsíc nového roku 2014 a my jsme se vrhli do toho, co děláme nejraději – tedy do víru zájezdových představení. Ale nejen to. Také jsme už tradičně vypomohli místním pořadatelkám s hudebním programem na každoročním Maškarním diskoplesu.

Únor znamenal hostování dalšího divadelního souboru u nás ve Slané. Tentokrát jsme přivítali ochotníky z Lučan nad Nisou, kteří k nám přivezli jejich nastudování zapeklité detektivky okořeněné dávkou humoru a nadsázky s názvem Podivná závěť, se kterou soutěžili také na národní přehlídce ve Vysokém nad Jizerou. Dále jsme již tradičně opět hudebně vypomohli na dětském maškarním karnevalu, který každoročně pořádají slánští dobrovolní hasiči. A nechybělo ani oblíbené retro kino, které tentokrát nabídlo hned dvě filmové projekce – odpolední pohádkový příběh Ať žijí duchové a večerní oblíbenou komedii Slavnosti sněženek.

Březen se nemohl obejít bez druhého Divadelního plesu, kterým opět provázela výborná hudební skupina Futrál, a který navazuje na mnohaletou tradici námi pořádaných divadelních tancovaček. A samozřejmě pokračovala také série zájezdů s novým divadelním představením Když se zhasne, se kterým jsme od ledna do června navštívili Kruh u Jilemnice, Liberec, Košťálov, Příkrý, Železný Brod a Josefův důl, kde jsme se zúčastnili divadelní přehlídky, ze které jsme si odvezli hned dvě ceny – pro Radka Šmída za scénografii a pro Marka Ministra za herecký výkon.

Během jara zasedala také oblastní konference Jizerské oblasti Svazu českých divadelních ochotníků, na které byl Radek Šmíd, vedoucí našeho souboru, zvolen místopředsedou celé oblasti. Předsednictvo JO SČDO dále udělilo ocenění Zlatý odznak Jizerské oblasti člence našeho souboru paní Ladislavě Machové a stejné ocenění získal také náš Jaroslav Malý. Předsednictvo JO SČDO je tak ocenilo za dlouholetou úspěšnou činnost v amatérském divadle a ve společenském a kulturním životě.

Nic z toho, co jsme v uplynulé sezóně dokázali - tu s většími, tu s menšími úspěchy a diváckou odezvou - by samozřejmě nebylo možné bez obětavosti všech členů našeho souboru. V současné době si tito členové užívají divadelní prázdniny a tak se do dalších společných činností a aktivit budeme moci vrhnout s obnovenou energií a chutí. Souběžně s tímto volnem ale probíhají organizační přípravy a domlouvání hostování divadelních souborů ve Slané a hostování našeho souboru na jiných štacích.

Členové souboru zakončují každou sezónu na tradičním večírku, který všichni využijí ke společnému a veselému zavzpomínání na všechny události uplynulého tvůrčího roku. Ani letos tomu nebylo jinak. Jen s tím rozdílem, že večírku předcházel čtyřhodinový kurz hereckých dovedností pod vedením šikovné lektorky a herečky Kristýny Hofericové. I toto je jedna ze změn, kterými se snažíme nabízet našim příznivcům a divákům pořád lepší a hezčí divadelní představení. Přesvědčit se na vlastní oči budete moci už v příští, již šestnácté divadelní sezóně 2014/2015!

V případě jakýchkoliv vašich dotazů, námětů a připomínek se na nás kdykoliv a jakkoliv obraťte. Užijte si krásné léto a moc doufáme, že se v září opět všichni ve zdraví sejdeme v našem divadélku ve Slané.

        

Radek Šmíd, principál DS Tyl Slaná

Vyhledávání

foto

24.11.2012 18:14

Repríza pohádky v semilském KC Golf

Prohlédni fotky
19.11.2012 08:26

PEPE z Kopce aneb Semily ve Slané

  Prohlédni fotky
04.11.2012 12:19

Naše pohádkové představení v Nové Vsi nad Popelkou

Prohlédni fotky
23.09.2012 13:48

Obrázky z pohádkového zájezdu do Jilemnice

Prohlédni fotky
19.08.2012 11:01

Divadelní výlet do Českého ráje

Prohlédni fotky
30.06.2012 18:02

Pohádková repríza na semilské přírodní scéně

Prohlédni fotky
27.05.2012 18:02

Pohádkové představení na pohádkové přehlídce v Novém Boru

Prohlédni fotky
06.05.2012 21:13

Josefodolské divadelní jaro 2012

Prohlédni fotky
30.04.2012 14:58

Přelet nad kukaččím hnízdem na repríze v Košťálově

Prohlédni fotky
16.04.2012 20:27

Co takhle svatba, princi? na zájezdu v Bystré

Prohlédni fotky