Ohlédnutí za přehlídkou Divadelní Piknik Volyně 2013

21.05.2013 13:44

Víkend od pátku 17. do neděle 19. května 2013, trávili někteří členové našeho souboru na Celostátní přehlídce amatérského činoherního a hudebního divadla Divadelní Piknik Volyně 2013. Na tuto přehlídku jsme koncem února postoupili tím, že jsme dokázali zvítězit na krajské přehlídce Modrý kocour v Turnově, které jsme se účastnili s divadelním představením Přelet nad kukaččím hnízdem. Účast na přehlídce ve Volyni je dosud největší úspěch a ocenění práce našeho Divadelního souboru Tyl Slaná.

Do téměř 300 kilometrů vzdáleného jihočeského městečka Volyně jsme se rozjeli hned v pátek ráno a po několika zastávkách na občersvení jsme ještě před polednem dorazili do cíle. Cesta probíhala rychle a bez jakýchkoliv potíží, všichni měli výbornou náladu a moc se těšili. Po příjezdu do Volyně, do hotelu Na Nové, kde se přehlídka konala, nás velice přátelsky přijali tamní pořadatelé a techničtí pracovníci, takže nic nebránilo tomu, abychom začali se stavbou scény na jevišti a přípravou kostýmů a rekvizit v prostorné divadelní šatně.

Po pozdějším a rychlém obědu, krátce po půl třetí, se zhaslo v hledišti a šlo se na věc. Ačkoliv jsme si nechtěli připouštět, že vystupujeme jako jeden ze 17 nejlepších ochotnických souborů v republice, přeci jen na nás tato tíha a zodpovědnost malinko dolehla a náš předvedený výkon postrádal tu správnou bezprostřednost. Zde je nutno dát odborné lektorské porotě, která do hlediště zasedla společně s dalšími desítkami diváků, za pravdu. Nicméně všichni jsme se snažili podat co nejlepší výkony a právě tuto snahu porota při pozdějším ústním hodnocení nejen zmínila, ale pořadatel přehlídky zároveň ocenil našeho Vlastíka Krejčího za jeho výkon v roli náčelníka Bromdena.

Odehráním představení už v pátek odpoledne jsme tak před sebou najednou měli vidinu víkendu, kdy se už můžeme divadlem jen bavit, sledovat ostatní představení z pozice diváků a navštěvovat odborné rozbory. Navíc jsme si naplánovali také výlet, který je ve Volyni téměř povinný a nezbýtný, a to výlet do nedalekých Hoštic, kde režisér Zdeněk Troška natočil všechny filmy své série Slunce, Seno...

Krásný víkend jsme zakončili na místní plovárně, kam organizátoři umístili slavnostní vyhlášení tohoto ročníku přehlídky. A protože i poslední den, stejně jako celý víkend, nám přálo slunečné počasí, užili jsme si opravdu příjemný závěrečný ceremoniál, během kterého obdržel čestné uznání za herecký výkon i Radek Šmíd z našeho souboru za postavu Billyho Bibbita. Rozsáhlou fotogalerii z tohoto úžasného víkendu najdete zde.

Moc se nám domů nechtělo, prostředí i atmosféra si nás opravdu dokázali získat, ale o to větší jistě bude naše motivace při přípravách dalších divadelních představení.

Vyhledávání