Ohlédnutí režisérky za divadelním představením Tchýně na zabití

27.03.2023 16:44

Vážení a milí přátelé, diváci a příznivci našeho souboru. Přestože jsme se už rozloučili s naším představením Tchýně na zabití, nebo možná právě proto, dovolte nám i tentokrát jedno krátké ohlédnutí slovy Heleny Šlaisové, režisérky představení:

 

V sobotu 18. března 2023 se uskutečnila derniéra naší konverzační komedie, kterou napsal Jakub Zindulka - Tchýně na zabití. A protože je to moje druhá režijní práce, tak trochu zavzpomínám na zrození a uskutečnění tohoto divadelního představení.

Když byla ke konci roku 2018 derniéra komedie Účel světí prostředky, kterou jsem režírovala, slíbila jsem, že to ještě jednou zkusím a zase nějakou komedii s našimi herci a herečkami připravím. Po dlouhém vybírání mi padla do ruky tato bláznivá komedie Tchýně na zabití. Po prvním přečtení jsem věděla, že jedna tchýně (Jana Gene Sedláková) je šitá na míru naší zkušené herečce Zdeně Krejčí. Nikoho jiného jsem si v této roli nedokázala představit. A hned jsem věděla, že její dceru Jindru nezahraje nikdo lépe než naše Marťa Wittmayerová. Do další role tchýně (Králová) jsem obsadila Maru Farskou, která se osvědčila ve své první roli v komedii Účel světí prostředky. Pak už chybělo jenom někoho sehnat do role novomanžela Karla Krále. Dostala jsem tip od našeho vedoucího Radka, že by si rád zahrál Tomáš Kužel, kterému už se stýskalo po prknech, které znamenají svět. Měl dlouho pauzu. Dala jsem mu scénář, aby si ho přečetl.  Až na derniéře přiznal, že by tu roli asi nevzal, kdyby si celý scénář předem přečetl, protože až na zkouškách vlastně zjistil, jakou roli bude hrát.  Ano, musím přiznat, že začátek zkoušek byl velmi těžký a složitý.  Velice si cením toho, že to nevzdal a překonal to, co si myslel, že nepřekoná - svoji ostýchavost.

První čtená zkouška se uskutečnila 8. ledna 2019. Do premiéry proběhlo i s generálkou 37 zkoušek. Premiéra se uskutečnila 19. října 2019. Odpolední a večerní představení bylo téměř vyprodáno. Ostatně je to již ve Slané tradice. V tom roce jsme si ještě stihli zahrát v Jesenném, Libštátu a v Bystré.  

V roce 2020 jsme si kvůli covidovým opatřením stihli zahrát jen v únoru ve Valteřicích a v březnu v Košťálově. Pak jsme se až od 4. do 6. července zúčastnili soutěžní divadelní přehlídky v Josefově Dole a ještě jsme si 18. července zahráli v Libáni.

Pak nastala opět doba covidová a prakticky téměř rok jsme měli pauzu. Až v roce 2021 jsme opět začali jezdit hrát a první cesta vedla v červnu do Jiřetína pod Bukovou. Další zastávka byla ve Vratislavicích nad Nisou, v Jablonci nad Nisou, v Rokytnici nad Jizerou a 26. prosince 2021 jsme opět zakotvili na naší domovské scéně ve Slané.

Během zkoušení a hraní jsem měla nápady, jak to představení ještě vylepšit a jeden nápad zvítězil - že jsem do hry zapojila i stěhováky, což ve scénáři nebylo, a ocenila to i porota na divadelní přehlídce v Lomnici nad Popelkou. Tím pádem se objevil ve své první divadelní roli náš šikovný Jarda Malý, který nám například staví scénu nebo opraví to, co se třeba rozbije. A také jsem do hraní zapojila Standu Bittengla, který do té doby dělal sledovače textu.

Rok 2022 byl pro nás velmi úspěšný, neboť jsme odehráli 11 divadelních představení - v Podůlší, tam jsme „museli“ hrát 28. i 29. ledna, protože obě představení byla beznadějně vyprodaná. Pak jsme se zúčastnili divadelní přehlídky v Lomnici nad Popelkou, dále následovala Jilemnice, Vrchlabí, Roztoky u Semil, pod hradem Bezděz, Louňovice, Semily, Městské divadlo Turnov a Neratovice.

Celkem jsme se zúčastnili 3 soutěžních a 2 nesoutěžních divadelních přehlídek. Ocenění na soutěžních divadelních přehlídkách obdržely Martina Wittmayerová (Cena za herecký výkon v Josefově Dole, Čestné uznání za herecký výkon v Lomnici nad Popelkou a Čestné uznání za herecký výkon v Neratovicích) a Zdena Krejčí (Čestné uznání za herecký výkon v Lomnici nad Popelkou).

V letošním roce jsme si v lednu ještě zahráli v Borku v okrese Praha východ.  A potom jsme se rozhodli, že již toto divadelní představení ukončíme po 3,5 letech a derniéru si zahrajeme opět na naší scéně ve Slané.

Musím se přiznat, že jsem tolik diváků na derniéře vůbec nečekala, protože to byla již čtvrtá repríza odehraná ve Slané. Tímto moc a moc děkuji všem divákům, kteří navštívili naše představení a také   děkuji všem, kteří nás přišli podpořit na derniéru.

Naše divadelní představení celkem shlédlo přes 2000 diváků, a ten dvoutisící přišel na naši derniéru a při té příležitosti dostal od nás malý dárek a dva „volňásky“ na jakékoli divadelní představení ve Slané.

Ještě bych chtěla moc poděkovat našim zvukařům Honzovi Kvardovi, který s námi začínal, Lukášovi Kvardovi, který zaskočil, když bylo potřeba a především Ondrovi Kvardovi, který s námi vydržel až do derniéry.

A samozřejmě děkuji Martině, Zdeně, Marii a Tomášovi, že to se mnou vydrželi. Něco skončilo, něco nového a pěkného zase začne nebo už začalo.

A diváci, napište. Rádi si vaše názory, náměty a připomínky přečteme.

Přeji Vám všem hezké léto a pěknou dovolenou.

Helena Šlaisová

 

Tolik slova režisérky Heleny Šlaisové. A chcete-li si zavzpomínat i vizuálně, zde jsou obrázky z premiéry a zde jsou obrázky ze zákulisí, zkoušek a zájezdů. A zde najdete také několik videí o tomto představení. Děkujeme za přízeň a těšíme se na shledání u dalších představení našeho souboru, například u komedie Vinnetou!

Zleva vzadu: Stanislav Bittengl, Tomáš Kužel, Ondřej Kvarda, Jaroslav Malý

Zleva vpředu: Martina Wittmayerová, Marie Farská, Helena Šlaisová, Zdena Krejčí

 

Vyhledávání

malá fotogalerie

Tato fotogalerie je prázdná.