Ochotníci ze Slané míří na Josefodolské divadelní jaro 2014 (Naše Pojizeří)

13.04.2014 08:27

Již ani jeden měsíc nezbývá do dalšího ročníku přehlídky Josefodolské divadelní jaro 2014, která se, jak název napovídá, uskuteční v Josefově Dole v Jizerských horách. Slánští ochotníci se letos přehlídky opět zúčastní jako soutěžící soubor.

„Tento výraz je poněkud nadnesený. Není to totiž soutěž v pravém slova smyslu. Není to závod, kde jednotliví závodníci slepě dupou do pedálu a zajímají se jen a pouze o sebe samotné. V Josefově Dole je tomu právě naopak. Všichni se baví se všemi, předávají si praxí získané zkušenosti a sdělují si hromady zážitků, které se během roční ochotnické práce nashromáždily. A samozřejmě, jinak by přehlídka nebyla přehlídkou, se jeden soubor po druhém představí se svým představením na prknech krásného josefodolského divadla," uvedl Radek Šmíd, principál Divadelního souboru Tyl ze Slané.
Lidé na jevišti se tak mohou pochlubit s výsledky své poctivé a mnohdy celoroční práce, a lidé v hledišti zase mají možnost vidět své přátele a známé při práci, mají příležitost k porovnání nebo se mohou nechat inspirovat. O to, kdo bude nebo nebude na závěrečném vyhlášení označen za vítěze přehlídky, tu vlastně nejde. Každý z účinkujících si totiž odnese odměnu v podobě cenných rad a doporučení, které předávají zkušení členové odborné poroty během seminářů, na kterých je každé odehrané představení poctivě a podle zásluhy ohodnocené.

„Náš soubor se této tradiční přehlídky zúčastní už poněkolikáté. Poprvé jsme zde své zástupce měli před více než deseti lety, v roce 2003, kdy se naši členové dostavili jako přihlížející hosté. V roce 2005 jsme se poprvé představili na jevišti. Tenkrát to bylo s představením Podivná paní Savageová. O rok později jsme vystupovali s bláznivou komedií Agentura Drahoušek, v roce 2008 s představením Postel pro anděla, v roce 2010 s komedií Amant a zatím naposledy jsme v Josefově Dole účinkovali v roce 2012 s představeními Přelet nad kukaččím hnízdem a pohádkou Co takhle svatba, princi," shrnul historii Radek Šmíd.

A další účinkování na této přehlídce čeká ochotníky ze Slané letos, kdy se uskuteční již 24. ročník Krajské postupové přehlídky venkovských divadelních souborů Josefodolské divadelní jaro 2014, jak se přehlídka správně a celým jménem nazývá. „Doufáme, že si díky komedii Když se zhasne z Josefova Dolu opět odvezeme nejen nějaké to ocenění, ale hlavně spoustu pěkných zážitků a mnoho inspirace pro další činnost našeho souboru," uzavřel principál.

Přehlídka se letos koná ve dnech 9. až 11. května a pokud chcete přijet podpořit slánské divadelníky, jejich představení začíná v pátek 9. 5. 2014 ve 20 hodin.

Vyhledávání