Josefodolské divadelní jaro 2022

05.05.2022 14:16

Již zítra začíná další ročník přehlídky Josefodolské divadelní jaro, která se, jak název napovídá, uskuteční v Josefově Dole v Jizerských horách. Letošní přehlídky se zúčastníme jako seminaristé - tedy divadelníci, kteří tentokrát nehrají a nevystupují, ale všechny soutěžící soubory sledují ze sedadel zdejšího divadla. Ačkoliv použitý výraz "soutěžící soubory" je vlastně poněkud nadnesený. Není to totiž soutěž v pravém slova smyslu. Není to závod, kde jednotliví závodníci slepě dupou třeba do pedálů a zajímají se jen a pouze o sebe samotné. V Josefově Dole je tomu právě naopak: Všichni se baví se všemi, předávají si praxí získané zkušenosti a sdělují si hromady zážitků, které se během roční ochotnické práce nashromáždily. A samozřejmě, jinak by přehlídka nebyla přehlídkou, se jeden soubor po druhém představí se svým představením na prknech krásného josefodolského divadla, které si tamní divadelníci neustále zvelebují. Lidé na jevišti se tak mohou pochlubit s výsledky své poctivé a mnohdy celoroční práce, a lidé v hledišti zase mají možnost vidět své přátele a známé při práci, mají příležitost k porovnání nebo se mohou nechat prostě jen inspirovat. O to, kdo bude nebo nebude na závěrečném vyhlášení označen za vítěze přehlídky, tu vlastně tolik nejde. Každý z účinkujících si totiž odnese odměnu v podobě cenných rad a doporučení, které předávají zkušení členové odborné poroty (letos ve složení Petr Hruška, Jaromír Kejzlar, Miroslav Král, Petra Richter Kohutová a Karel Vlček) během seminářů, na kterých je každé odehrané představení pečlivě rozebíráno a poctivě a podle zásluhy ohodnocené.

Náš Divadelní soubor Tyl Slaná se této tradiční přehlídky zúčastní už poněkolikáté. Poprvé jsme zde své zástupce měli už před devatenácti lety, v roce 2003, kdy se Helena Šlaisová, Standa Bittengl a Radek Šmíd dostavili jako hosté, takzvaní seminaristé. V roce 2005 jsme se poprvé představili na jevišti, tenkrát to bylo s divadelním představením Podivná paní Savageová. O rok později jsme vystupovali s bláznivou komedií Agentura Drahoušek, v roce 2008 s představením Postel pro anděla, v roce 2010 s komedií Amant, v roce 2012 s představením Přelet nad kukaččím hnízdem, v roce 2014 s komedií Když se zhasne, v roce 2016 s představením A za Tracym tygr a zatím naposledy jsme v Josefově Dole účinkovali v roce 2020 s komedií Tchýně na zabití, která je na našem repertoáru až do současnosti.

A návštěva této přehlídky náš čeká i letos, kdy se uskuteční již 32. ročník Krajské postupové přehlídky venkovských divadelních souborů Josefodolské divadelní jaro 2022, jak se přehlídka správně a celým jménem nazývá. Doufáme, že si z Josefova Dolu opět odvezeme spoustu pěkných zážitků a mnoho inspirace pro další činnost našeho souboru. Přehlídka se letos koná ve dnech 6. až 8. května a pokud na tento víkend ještě nemáte žádný jiný program, určitě přijeďte, dobře se pobavíte. Informace k Josefodolskému divadelnímu jaru 2022 naleznete zde.

Vyhledávání