Jaká byla uplynulá sezóna ve Slané

06.05.2019 19:16

Ačkoliv je to oproti předchozím rokům nezvykle brzy, náš soubor v těchto dnech ukončuje aktuální divadelní sezónu 2018/2019. Umožnila nám to skutečnost, že v současné době nemáme žádné představení, se kterým bychom jezdili na zájezdy, a tak si můžeme letošní divadelní prázdniny užít o něco déle. Nic to však nemění na tom, že si pro vás pilně připravujeme hned dvě premiéry nových představení, na které se můžete těšit na podzim (psali jsme zde).

Dovolte mi nyní krátké ohlédnutí za tím, co jsme v našem souboru zažili. A nebylo toho zrovna málo, přestože se ta uplynuvší sezóna může zdát poněkud krátká. Ale to je opravdu jen klamné zdání. Ještě než proběhly derniéry obou našich představení, které jsme měli na repertoáru – komedie Účel světí prostředky a dramatizace Malý princ – jsme totiž během pouhých tří měsíců, od září do listopadu, stihli odehrát hned sedm zájezdových představení. A já bych chtěl ještě jednou poděkovat každému, kdo se na těchto zájezdech podílel – hercům, našim realizačním týmům i pořadatelům na jednotlivých štacích.

Po derniérách následoval vánoční odpočinek a hned po Novém roce se opět začalo se zkoušením nových divadelních her. Ano, čtete správně. Poprvé v historii našeho souboru jsme totiž začali zkoušet hned dvě nové hry najednou. Jakkoliv to zní zajímavě, je s tím spojeno i několik rizik a výbor našeho souboru, který schvaluje plán akcí, to schválil jen za splnění několika podmínek, bez kterých by mohlo být společné zkoušení ohroženo. Mezi podmínkami například bylo, aby si režiséři jednotlivých představení našli takové obsazení, které se nebude překrývat, nebo si zajistili samostatný realizační tým. Tím v budoucnu, v době zájezdových repríz, předejdeme tomu, abychom se museli rozhodovat, kterému představení dáme přednost. A protože se všechny podmínky podařilo naplnit, nyní už probíhají zkoušky a na podzim se můžeme těšit na dvě nové premiéry.

Mimo divadelní jeviště probíhala začátkem letošního roku také práce v zákulisí našeho souboru. Výbor totiž zapracoval na nové verzi stanov souboru, které nyní už reflektují všechny povinnosti vyplývající pro činnost zájmových spolků. Tyto stanovy byly schváleny valnou hromadou na začátku března a my doufáme, že se minimálně několik dalších let budeme moci věnovat už zase jen a jen divadlu. Mimo administrativní práci v zákulisí došlo také na práci fyzickou, při které proběhl úklid divadelního zázemí a úklid kulis a rekvizit z ukončených divadelních představení.

Tolik ohlédnutí za končící sezónou. Naše plány na tu příští sezónu už jsem trochu naznačil, ale věřte mi, když říkám, že toho bude ještě mnohem víc. Do té doby se ve spolupráci se starostkou obce Slaná, paní Ivetou Pěničkovou, pokusíme trochu adaptovat prostory našeho divadelního zázemí a dojde také na částečnou modernizaci sálu kulturního domu ve Slané.

Ještě jednou děkuji všem, kdo se podílel na sezóně 2018/2019 a budeme se těšit zase na podzim v našem divadélku ve Slané. Na shledanou.

Vyhledávání