Pozvánka na zářijové divadlo do Slané

07.07.2011 08:55

Vážení přátelé, ačkoliv náš soubor je v této době na "divadelních prázdninách", pečlivě pro vás připravujeme program příští divadelní sezóny, která začne hned v září. A právě hned první měsíc, přesněji v pátek 16. září 2011 si vás dovolujeme pozvat do našeho divadélka ve Slané, kde se vám vůbec poprvé představí Divadelní soubor Vojan z Desné, který vám zahraje své úspěšné představení Pukoviny na náměty hry Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Ochotníci z Desné předvádí téměř profesionální výkony a my doufáme, že se o tom sami přijdete přesvědčit. Nyní několiv slov o přípravě hry a hře samotné:

 

Divadelní soubor Vojan Desná – Mladá haluz

Po úspěšném uvedení hry Černý  pátek (nominace na přehlídce Josefodolské divadelní jaro a následná účast na KDP ve Vysokém nad Jizerou) hledal desenský divadelní soubor Vojan nějaký další zajímavý titul. Toto hledání se trochu protáhlo, ale v roce 2008 jsme uvedli hru Zdeňka Podskalského Žena v trysku století. Soubor poněkud „omladil“, neboť zde rozšířili řady zkušených desenských herců místní studenti. Proto jsme k názvu Vojan přidali ještě název Mladá haluz. S touto hrou jsme úspěšně reprezentovali na Josefodolském divadelním jaru a na přehlídce O zlatý člunek města Tanvaldu.
A opět vyvstal problém, co dál. Vzhledem k tomu, že do další hry měla chuť ta mladší část souboru, hledali jsme něco, kde by se uplatnilo hlavně to mládí. A někdo přišel s nápadem zahrát Shakespeara. Nejdřív to znělo jako vtip, ale čím déle jsme o tom mluvili, tak tím víc se nám ten nápad zamlouval. Volba padla na Sen noci svatojánské, protože byla námětově nejbližší právě pro to mládí. Herci jsou ze všech koutů okresu a tak je opravdu náročné sejít se v kompletní sestavě, tedy 25 lidí, zvlášť když někteří mají zaměstnání, jehož součástí jsou časté služební cesty. Ale jsou to moje zlatíčka, opravdu se snaží a tak jsem ochotná jim některé prohřešky  odpustit.
Premiéra byla 15.dubna 2011 v Kulturním domě Sklář v Desné a sál byl zaplněn do posledního místečka úžasnými diváky. Takový dlouhotrvající závěrečný potlesk už Sklář dlouho nezaznamenal. Však se také „mlaďoši“ vytáhli! A o tři týdny později se předvedli na Josefodolském divadelním jaru, kde zdatně drželi krok se zkušenými soubory.
Chtěla bych ještě podotknout, že řada z nás získává zkušenosti díky bezvadným seminářům KDD (Klub dětského diváka) v Jaroměři pod mateřskou rukou Jarky Holasové, která zve skvělé lektory. Byli to právě oni, kdo přispěl svými znalostmi a zkušenostmi ke zdárnému provedení našich Puko-vin.

Vlaďka Koďousková,
vedoucí souboru

 

Pukoviny - Elfi

Pukoviny - řemeslník Klubko, zeď a Thisba

Pukoviny - mladí milenci

Vyhledávání