DS Tyl Slaná se účastnil divadelní přehlídky ve Volyni (Naše Pojizeří)

27.05.2013 08:04

Víkend od pátku 17. do neděle 19. května 2013, trávili členové Divadelního souboru Tyl Slaná na Celostátní přehlídce amatérského činoherního a hudebního divadla Divadelní Piknik Volyně 2013.

Na tuto přehlídku soubor ze Slané postoupil po vítězství na krajské přehlídce Modrý kocour v Turnově, které se zúčastnil s divadelním představením Přelet nad kukaččím hnízdem. Účast na přehlídce ve Volyni je dosud největší úspěch a ocenění práce slánského souboru.

„Do téměř 300 kilometrů vzdáleného jihočeského městečka Volyně jsme se rozjeli hned v pátek ráno a po několika zastávkách na občerstvení jsme ještě před polednem dorazili do cíle," prozradil dojmy z daleké cesty Radek Šmíd, principál souboru.

„Cesta probíhala rychle a bez jakýchkoliv potíží, všichni měli výbornou náladu a moc se těšili. Po příjezdu do Volyně, do hotelu Na Nové, kde se přehlídka konala, nás velice přátelsky přijali tamní pořadatelé a techničtí pracovníci, takže nic nebránilo tomu, abychom začali se stavbou scény na jevišti a přípravou kostýmů a rekvizit v prostorné divadelní šatně," ocenil Šmíd práci pořadatelů z Volyně.

Ačkoliv si slánští ochotníci nechtěli připouštět, že vystupují jako jeden ze 17 nejlepších ochotnických souborů v republice, přeci jen na ně tato tíha a zodpovědnost malinko dolehla a jejich předvedený výkon tentokrát postrádal tu správnou bezprostřednost. „Zde je nutno dát odborné lektorské porotě, která do hlediště zasedla společně s dalšími desítkami diváků, za pravdu," přiznává Šmíd, ale jedním dechem dodává: „Nicméně všichni jsme se snažili podat co nejlepší výkony a právě tuto snahu porota při pozdějším ústním hodnocení nejen zmínila, ale pořadatel přehlídky zároveň ocenil našeho Vlastíka Krejčího za jeho výkon v roli náčelníka Bromdena." 

Odehráním svého představení v pátek odpoledne měl tak soubor před sebou celý víkend, kdy se už mohli divadlem jen bavit, sledovat ostatní představení z pozice diváků a navštěvovat odborné rozbory. „Navíc jsme si naplánovali také výlet, který je ve Volyni téměř povinný a nezbytný, a to výlet do nedalekých Hoštic, kde režisér Zdeněk Troška natočil všechny filmy své série Slunce, Seno...," prozradil dále vedoucí slánských ochotníků.

Krásný víkend zakončili na plovárně ve Volyni, kam organizátoři umístili slavnostní vyhlášení tohoto ročníku přehlídky. A protože také poslední den, stejně jako celý víkend, si všichni účastníci Divadelního Pikniku užívali slunečné počasí, závěrečný ceremoniál se opravdu vydařil. A ocenění se nakonec dostalo i souboru ze Slané, když jedno z udělovaných čestných uznání za herecký výkon obdržel i Radek Šmíd za postavu Billyho Bibbita. „Je to pro mě už několikáté ocenění, ale i tentokrát to byla hlavně veliká radost a čest, zároveň s úctou, pokorou a obrovskou inspirací do další práce," prozradil Šmíd ke svému ocenění.

„Domů se nám moc nechtělo, prostředí i atmosféra si nás opravdu dokázali získat, ale o to větší jistě bude naše motivace při přípravách dalších divadelních představení," dodal na závěr.

odkaz na originální článek

Vyhledávání