Do Slané se vrátí Doba kamenná (Naše Pojizeří)

20.02.2013 12:01

Druhým letošním divadelním představením ve Slané bude v sobotu 23. února 2013 volně upravená komedie na motivy hry autora Pavla Němce nazvaná Doba kamenná, se kterou do Slané přijede Divadelní soubor FRK z Nové Vsi nad Popelkou.

V roce 2012 se divadelníkům ze Slané podařilo uvést hned několik představení hostujících ochotnických souborů z blízkého i vzdálenějšího okolí. Také v novém roce by v tom chtěli pokračovat a diváky pozvat hned na několik hezkých představení. Nebude se ale jednat o žádné amatéry a začátečníky, ale pouze o zkušené soubory s mnohaletou tradicí, kvalitní nabídkou divadelních her a oceněními z divadelních přehlídek a festivalů.

„Hra je ostrou společenskou kritikou, poplatnou dále ještě i v době hliněné a železné. V žádném případě nechceme srovnávat dobu minulou s dnešní moderní společností, kdy jsme kvalitními zákony bezpečně chráněni před možnými podvodníky," uvedla Ivana Nosková, režisérka tohoto představení.

Ve hře také uvidíte, jak překvapivě velké množství vynálezů vzniklo mnohem dříve, než uvádějí vědecké prameny popisující život v době kamenné. Představení je také pevně provázáno ukázkami dobových zvuků, které se divadelníkům z Nové Vsi podařilo s nemalým úsilím získat a nahrát.

„Analyzuje vztah mužů a žen tehdejší nevyrovnané doby, budete šokováni, co dříve bylo možné. Budete účastni množství společenských podvodů a snah se bezpracně obohatit na úkor druhých, čehož jsme v dnešní demokratické společnosti již uchráněni. Provedeme vás naučnou stezkou poznání nevzdělaného života pravěkých lidí, jež se nechali snadno ošidit. Dnes již všichni vzdělání máme a nikdo nás podvést nemůže," dodala s ironickým úsměvem Nosková. 

Divadelní komedie Doba kamenná v podání DS FRK z Nové Vsi nad Popelkou začíná v sobotu 23. února 2013 od 19 hodin v Kulturním domě Slaná u Semil. Vstupné je 50 Kč, pro děti za polovic. Srdečně zvou, a na vaši návštěvu se těší, pořadatelé z Divadelního souboru Tyl Slaná.

odkaz na originální článek

Vyhledávání