Divadelníci ze Slané zkouší dvě nové hry a chystají oslavy výročí

19.03.2019 19:09

Od derniéry představení „Účel světí prostředky“ vloni na podzim nebylo o slánském ochotnickém souboru docela dlouho slyšet. To ale neznamená, že by soubor nefungoval a nepracoval na dalších úkolech. Právě naopak.

Jenom druh úkolů se z těch tvůrčích dočasně pozměnil na administrativní a soubor tak mírně upravil a na výroční členské schůzi následně schválil své nové stanovy. Nyní už se ale veškerá pozornost divadelníků znovu obrací na prkna, která znamenají svět.

Divadelní soubor Tyl Slaná chystá ještě na tento rok hned dvě premiéry nových divadelních her. V prvním případě se jedná o představení Jakuba Zindulky nazvané „Tchýně na zabití“, druhé představení je od autora Viliama Klimáčka a nese název „Miluji svůj mobil“. V obou případech se jedná o bláznivé komedie, třebaže druhé zmíněné představení nabízí i zamyšlení nad následky života s technikou a na sociálních sítích místo reálného života se skutečnými lidmi, což je v dnešní době velmi aktuální.

Na direktorských židlích se objevují zkušení režiséři Helena Šlaisová a Martin Daniel Bašek, kteří mají s vedením herců bohaté zkušenosti z nedávné minulosti. Helena se úspěšně uvedla předchozí hrou „Účel světí prostředky“, která měla rekordní počet dvaceti repríz, což je na ochotnické divadlo slušné číslo. Martina si zase můžete spojit například s hrou „Přelet nad kukaččím hnízdem“, se kterou se souboru ze Slané v roce 2013 podařilo vyhrát přehlídku Modrý kocour v Turnově a zúčastnit se národní přehlídky ve Volyni. Rovněž hereckých partů se ujali zkušení herci a herečky, které mají s jevištěm již bohaté zkušenosti. Těšit se tak můžete na Martina Daniela Baška, Petra Bažanta, Marii Farskou, Lukáše Kmínka, Zdenu Krejčí, Tomáše Kužela, Martinu Kynčl Wittmayerovou a Aleše Roštejnského. Premiéry jsou naplánovány na říjen respektive prosinec letošního roku.

Ale divadelníci mají plány už i na příští rok. Protože obnovený Divadelní soubor Tyl Slaná byl oficiálně zaregistrován začátkem roku 2000, za rok tak soubor oslaví 20 let své obnovené existence. A s tímto výročím samozřejmě souvisí také nápad na uspořádání oslavy, stejně jako tomu bylo před deseti lety. Zatím je však předběžně rozhodnuto pouze o termínu, který je stanoven na červen roku 2020. Další informace a podrobnosti, plány a program budou postupně řešeny a upřesňovány. Ochotníci ale už nyní prozradili, že ve hře je nápad na spojení oslav jejich výročí se Sjezdem rodáků obce Slaná, což by celé události jistě dodalo na významu, jaký si zaslouží.

Držme tedy divadelnímu souboru ze Slané palce, aby dokázal uskutečnit vše, co si na letošní rok naplánoval. A aby nic nestálo v cestě přípravám na oslavu 20. výročí.

Vyhledávání