Divadelníci ze Slané na přehlídce v Josefově Dole (Slánský list)

02.06.2014 11:42

Krátké ohlédnutí za naší účastí ochotníků ze Slané na 24. divadelní přehlídce Josefodolské divadelní jaro, která se od 9. do 11. května konala v krásném prostředí Jizerských hor, v malebné vesničce Josefův Důl.

Po loňské pauze, kdy jsme se přehlídky zúčastnili pouze jako přihlížející diváci, jsme se letos opět zapojili do soutěžního klání, tentokrát s divadelní inscenací hry Když se zhasne. O tom, jestli úspěšně, rozhodovala porota složená z divadelních profesionálů, kterými byli pánové František Zborník, Rudolf Felzmann, Jan Hlavatý a Jaromír Kejzlar. Porota rozhodovala velmi spravedlivě a odborně, a navíc s obrovským citem pro ochotnické srdíčko. Díky tomu si zástupci všech soutěžních souborů mohli odnést mnoho dobrých rad a někteří dokonce pochvalu v podobě udělených cen či čestných uznání předávaných na závěrečném slavnostním vyhlášení.

Vítězem přehlídky se letos stal domácí soubor J.K. Tyl Josefův Důl, který předvedl opravdu profesionální výkon v inscenaci hry Vajíčko, a postupuje tak na přehlídku Krakonošův divadelní podzim, která se v říjnu uskuteční v od nás nedalekém Vysokém nad Jizerou.

Náš soubor byl pochválen za šťastnou ruku při hledání zábavného titulu a pan Felzmann ocenil i mladé české autory tohoto představení, Michaelu Doleželovou a Romana Vencla. Naše inscenace se porotě líbila, ale i pro nás se během přísného hodnocení vycházejícího z toho, že porotci u všech účinkujících cítili schopnost solidní herecké práce, našlo několik praktických rad, jak naše představení ještě vylepšit, za což jsme porotcům vděční a jejich rady si bereme nejen k srdci, ale určitě je použijeme i přímo na jevišti.

Během závěrečného slavnostního zakončení přehlídky potom Marek Ministr, představitel Artura, převzal z rukou porotců a pořadatelů přehlídky Cenu za herecký výkon. Radek Šmíd, představitel Trevora a režisér celého představení, získal Cenu za scénografii, která byla dle soudu poroty jednoduchá, ale zdařilá. Mimo těchto ocenění jsme si opět odvezli spoustu pěkných zážitků a mnoho inspirace pro další činnost našeho souboru.

V Josefově Dole jsme pokaždé moc rádi, a moc neradi odtud odjíždíme. Jinak tomu nebylo ani letos a my všichni už se moc těšíme na další ročník, na další setkání se všemi těmi přáteli a blázny, které zlákala vůně šminek a prken, která znamenají svět!

Vyhledávání