Divadelní premiéra ve Slané (Slánský list)

01.11.2011 17:01

Divadelní soubor Tyl Slaná si všechny své přátele a příznivce dovoluje pozvat na slavnostní premiéru divadelního představení Přelet nad kukaččím hnízdem v podání našeho slánského souboru. Představení se uskuteční v sobotu 12. listopadu 2011 od 19:30 hod. v Kulturním domě ve Slané. Vstupné je 50,- Kč a k dispozici bude také bohaté občerstvení. Těšíme se na vaši návštěvu.
Představení se odehrává v psychiatrické léčebně, která představuje obraz světa, jenž z jedince dělá jen pouhé kolečko v systému. Všední život na oddělení pro psychicky nemocné pacienty naruší charismatický rebel McMurphy, který se prohlásil za psychopata, aby pobytem v blázinci unikl težké práci ve vězeňské farmě. Pomalu se mu daří narušovat tvrdý řád, který na oddělení dlouhá léta budovala vrchní sestra. Jedná se o řád, který už pouhý náznak i toho nejmenšího odporu tvrdě trestá. Hrdý a svobodomyslný McMurphy se ale podřizovat nehodlá a osudový střet mezi ním a vrchní sestrou se tak nevyhnutelně blíží! Hra je mohutným voláním po svobodě a po vzpouře proti jakékoli zvůli. Snad smíme doufat, že naše inscenace, která vznikala pod režijním vedením Martina Baška déle než jeden rok, bude pro vás jedinečným zážitkem. Ve hře účinkují Martin Bašek, Zdena Krejčí, Vlastimil Krejčí, Petr Bažant, Radek Šmíd, Jiří Barvínský, Jaroslav Jebavý, Marek Ministr, Lukáš Kmínek, Aleš Roštejnský, Tomáš Kužel, Kateřina Hubáčková, Stanislav Bittengl, Lucie Špicarová a Světlana Moravcová. Představení je vhodné pro diváky starší 15 let.
Původní román Kena Eltona Keseyho se řadí mezi nejpozoruhodnější díla poválečné americké literatury. U nás byl vydán pod názvem Vyhoďme ho z kola ven a stal se úspěšnou inspirací pro mnohé tvůrce (připomeňme si alespoň filmové zpracování českého režiséra Miloše Formana) a Wassermanova jevištní úprava se objevuje pravidelně na repertoáru divadel po celém světě.

Vyhledávání