Ve Slané se představí v Zátiší s loutnou ochotnický soubor z Tanvaldu (Naše Pojizeří)

15.01.2013 07:48

V roce 2013 budou ochotníci z Divadelního souboru Tyl ve Slané pokračovat nejen v uvádění vlastních nových představení, ale i ve spolupráci s jinými divadelními spolky. Už 19. ledna se můžete těšit na divadelní soubor z Tanvaldu, který ve Slané uvede hru Zátiší s loutnou.

„V předchozím roce se nám podařilo ve Slané uvést hned několik představení hostujících ochotnických souborů z blízkého i vzdálenějšího okolí. A také v novém roce bychom v tom chtěli pokračovat a diváky pozvat hned na několik hezkých představení," vysvětlil Radek Šmíd, vedoucí slánských ochotníků.

Na rozdíl od pořadatelů ze Semil, kteří si do tamního KC Golf zvou několikrát do roka profesionální soubory z pražských scén, ve Slané chtějí divákům nabízet představení od souborů ochotnických. „Nebude se ale jednat o žádné amatéry a začátečníky, ale pouze o zkušené soubory s mnohaletou tradicí, kvalitní nabídkou divadelních her a oceněními z divadelních přehlídek a festivalů," doplnil Šmíd.

Prvním takovým představením bude už v sobotu 19. ledna hra Zátiší s loutnou, se kterou do Slané přijede Divadelní soubor E.F. Burian z Tanvaldu. V úpravě a pod režijní taktovkou Vlastimila Hozdy se tak před zraky diváků odehraje hořká komedie o lidech, kteří jsou v podstatě bezbranní.

Pod nánosem komedie se hraje krutý obraz současné společnosti. Jejími hrdinkami jsou tři rozdílné typy žen - trochu vulgární a primitivní bývalá servírka Nina, intelektuálka a bývalá profesorka gymnázia Olga, a suchá bývalá hlavní účetní Zoja, okrádající vlastní sestry, aby mohla přilepšit svému nezdárnému synovi. Ten bez jakýchkoliv morálních zábran na matce parazituje.

„Jedná se o příběh, se kterým se v různé podobě může setkat každý z nás. Mohlo by tak být zajímavou inspirací, jak se s podobnou situací vypořádají hrdinky tohoto představení. Scénář Jaromíra Břehového se vyznačuje šťavnatým a originálním slovním humorem a překvapivým rozuzlením v samém závěru," zve diváky Radek Šmíd.

Představení Zátiší s loutnou v podání DS E.F. Burian z Tanvaldu začíná v sobotu 19. ledna 2013 od 19 hodin v Kulturním domě Slaná u Semil. Vstupné je 50 Kč pro dospělé, pro děti za polovic. Srdečně zvou a na vaši účast se těší pořadatelé z Divadelního souboru Tyl Slaná.

odkaz na originální článek

Vyhledávání