Úspěšná pohádková premiéra

28.12.2015 13:52

Poslední sobotu roku 2015, tedy 26. prosince, se v kulturním domě ve Slané sešly více než dvě stovky diváků, aby shlédly premiérové uvedení zbrusu nového představení Čertovská pohádka v podání Divadelního souboru Tyl ve Slané.

V době, kdy se diváci začali scházet do příjemně vyhřátého hlediště slánského kulturního domu, v zákulisí už probíhal poměrně slušný ruch a mumraj, který provází každé premiérové představení, tentokrát umocněný ještě tím, že účinkujícími byly děti ve věku od 6 do 12 let.

Krátce po patnácté hodině však utichl hluk za oponou i před oponou, a ta mohla poprvé letět vzhůru. Nikoliv však kvůli začátku představení, ale kvůli krátké úvodní řeči, které se ujal Radek Šmíd, principál slánských ochotníků. Jeho milou povinností totiž bylo oznámení, že režisérka tohoto pohádkového představení, Katka Schovánková, byla za práci pro děti oceněna Zlatým odznakem Jizerské oblasti Svazu českých divadelních ochotníků. Květinu, diplom i odznak si osobně převzala z rukou zástupců SČDO, Lucie a Tomáše Václových. A představení mohlo začít.

A také začalo. A proběhlo přesně tak, jak mělo – víly tančily, královna víl trestala, čertíci byli kouzelní a jejich Luciferka přísná, ale spravedlivá. Herci, dětští i dospělí, hráli, zpívali i tančili, a diváci, dětští i dospělí, se výborně bavili.

Za necelých šedesát minut tu byl závěr, poděkování divákům a několik písniček jako přídavek. Dětem na jevišti i v hledišti zářila očička, potlesk nebral konce a na podium dopadaly i plyšové hračky. Ale to už se ukláněli nejen herci, ale i obě režisérky, které z rukou několika diváků i principála dostávaly kytice květin, kterých se po chvilce dočkali i ostatní účinkující.

Nálada v hledišti i v zákulisí byla výborná. Děti se běžely pozdravit nejen se svými příbuznými, které měly v hledišti, ale spontánně i s ostatními diváky. Došlo i na spoustu vyřčených pochval a společných fotografií.

A to samé se opakovalo také od sedmnácti hodin, kdy proběhla druhá premiéra. Jen s tím rozdílem, že při závěrečné děkovačce se na jevišti objevil také obrovský dort ve tvaru čarodějné knihy, který byl sladkou odměnou všem, kdo se na tomto pohádkovém představení podíleli.

Padla opona. Z víl i čertů se zase staly malé děti. A ty začaly slavit první herecký úspěch. Pod dobrým jídlem se prohýbal stůl a rychlé špunty létaly vzduchem. A ano - rodiče a starší divadelníci ochutnali i trochu pravých bublinek. Vždyť bylo co slavit a na co připíjet!

Poděkování zaslouží také diváci, kteří se rozhodli věnovat vánoční čas a dorazili do slánského divadélka. Dle prvních ohlasů ale nelitovali a pohádka se moc líbila. Zde naleznete spoustu fotografií a krátké video z představení bude brzy. Proto sledujte naše stánky a náš Facebook.

Vyhledávání

z představení

Tato fotogalerie je prázdná.