Slánští divadelníci zvou na premiéru (5plus2 Semilsko)

23.12.2014 09:30

SLANÁ U SEMIL - Divadelní soubor Tyl Slaná si přichystal už tradiční vánoční divadelní premiéru. Hned dvojí představení se uskuteční ve čtvrtek 26. prosince s premiérou ve zdejším sále v 16:00 a 19:00 hodin.

Ochotníci ze Slané popisují děj této mrazivé, tak trochu vánočně laděné komedie, jako kus, který knokautuje dovákovy bránice...

Autoři komedie, o které se mluví jako o jedné z těch nejlepších, jaké jsou v současné české komediální dramatice k vidění, Michaela Doleželová a Roman Vencl, jsou absolventy činoherního herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Divadelní hry píší společně od roku 2006, zpočátku psali pouze pro potřeby vlastní divadelní společnosti, ale v současné době jsou jejich texty poptávány různými divadly v České i Slovenské republice. Na svém kontě mají několik divadelních komedií a další chystají. Jejich zatím nejúspěšnější, slánskými ochotníky připravovaná hra Když se zhasne, se stala nejuváděnější českou komedií roku 2012, kdy se během jediné sezony dočkala hned pěti různých nastudování a v roce 2013 se chystají její další uvedení - kromě našeho představení v Čechách se nových verzí dočkají také diváci na Slovensku a v Polsku.

Ve hře účinkují Lucie Špicarová, Marek Ministr, Jana Bačová a Radek Šmíd, který se zároveň chopil režie tohoto zbrusu nového představení zdejšího souboru.

Divadelní soubor Tyl Slaná si během více než třinácti let své existence vybudoval hezké zázemí, dobrou pověst a hlavně partu bezvadných přátel, kteří rok co rok nabízejí veliké množství kulturních akcí. "Pravdou bohužel je, že pestrostí nabídky nemůžeme konkurovat všem těm satelitům nebo internetu, ale v něčem přeci jen dokážeme víc. Dokážeme spojovat lidi, kteří se sejdou v jednom sále, vidí a slyší stejné věci, posedí si u sklenky dobrého vína či šálku kávy, živě si pohovoří z očí do očí, pozdraví se podáním rukou nebo polibkem na tvář a odchází s pocitem příjemně stráveného času. Také v tom je kouzlo divadla," říká šéf zdejšího divadelního spolku Radek Šmíd.

Vyhledávání