Principálovo ohlédnutí za rokem 2022

08.02.2023 15:25

Sice už je únor, první měsíc nového roku 2023 je za námi, ale myslím, že stále můžeme říct, že jsme na začátku tohoto roku. A to je zpravidla čas bilancování. A tak mi dovolte krátké ohlédnutí za tím rokem minulým.

Ještě minulý rok jsem se na tomto místě a v tomto čase obával, že by se mohla vrátit pandemie, která by mohla ohrozit naše plánované aktivity a vystoupení. To se naštěstí nepotvrdilo a Covid se 24. února 2022 jako mávnutím kouzelného proutku ztratil... Naštěstí?...

Pro nás to každopádně znamenalo, že jsme se mohli s plnou vervou pustit do práce (která je pro nás hlavně zábavou) a během roku 2022 odehráli každý měsíc (s výjimkou února a června) nejméně jedno zájezdové představení s naší komedií Tchýně na zabití.

Nyní ale (po 3 letech a 5 měsících, 1 odehrané premiéře, 25 reprízách a 1 plánované derniéře) nadešel čas rozloučit se s tímto úspěšným představením. Uvádění tohoto představení bylo bohužel těžce poznamenáno epidemií nemoci Covid-19, ale ochotníci se nevzdali, věřili, a hru si na repertoáru udrželi, třebaže nehráli i dlouhých jedenáct měsíců v kuse. Nakonec se jim však podaří odehrát úctyhodných 27 představení, což je na poměry ochotnického divadla opravdu pěkné číslo! Účinkující byli navíc za své výkony oceněni na několika divadelních přehlídkách. To vše dělá z tohoto představení nejúspěšnější titul, který slánský soubor doposud nabídl. Proto neváhejte a poslední představení 18. března 2023 si určitě nenechte ujít. Mezi příchozími diváky navíc bude divák s pořadovým číslem 2000, což také svědčí o oblíbenosti této komedie! Ve hře účinkují zde přítomní Marie Farská, Martina Wittmayerová, Tomáš Kužel a zde nepřítomná Zdena Krejčí. Režii tohoto představení měla Helena Šlaisová, pro kterou je to další úspěšný režijní počin po předchozím také velice úspěšném představení Účel světí prostředky, který se dočkal dvou desítek repríz.

Během roku 2022 pokračovalo také zkoušení nového představení Vinnetou, které bylo z původního jarního termínu nakonec přesunuto na podzim. Důvodem byla dle vyjádření režiséra skutečnost, že tehdejší jarní stav příprav na představení neodpovídal tomu stavu, kdy by bylo možné premiéru v uvažovaném termínu realizovat. Režisér se v březnu sešel s celým týmem a partou, která na představení pracuje, a toto své rozhodnutí jim oznámil. Z následné diskuze vzešlo rozhodnutí o posunutí termínu premiéry na podzim roku 2022. Ta se nakonec uskutečnila 19. listopadu a byla velice úspěšná co do divácké návštěvnosti i co do ohlasů mezi publikem. Stejně tak i následující prosincová repríza. Pro letošní rok je zatím naplánováno několik repríz a další se domlouvají.

Jsem v kontaktu se všemi pořadateli a budeme připraveni na to, přijet za našimi diváky, jakmile o to projeví zájem! Tak se všichni nechme překvapit tím, co a kdy si pro nás ten letošní rok nachystá.

Vážení přátelé, chci vám všem ještě jednou a dodatečně popřát, aby se vám v letošním roce vyhýbaly nezdary, nemoci a neštěstí, aby ve vašich rodinách vládla pospolitost, vzájemný respekt a láska a aby byl pro nás všechny rok 2023 rokem životní a tvůrčí pohody.

Radek Šmíd, předseda Divadelního souboru Tyl Slaná, z.s.

Vyhledávání

Divadelní principál Radek Šmíd