Principálovo ohlédnutí za rokem 2021

30.11.2021 21:15

Milí a vážení diváci a přátelé Divadelního souboru Tyl Slaná. Blíží se konec roku, a to je zpravidla čas bilancování. A tak mi dovolte krátké ohlédnutí. Nebojte, bude to kratší čtení, než u mě bývá zvykem. Celý náš divadelní rok byl totiž těžce poznamenán probíhající pandemií koronaviru.

Prakticky to znamenalo, že tak, jak končil rok 2020, rok 2021 začal. Takže jsme opět museli rušit domluvené lednové a únorové představení, které ale povětšinou byly na tento termín přesunuty z předchozího roku. Jednalo se tedy o podruhé zrušená představení a někteří pořadatelé už zkrátka nenašli odvahu domlouvat něco dalšího - a o tyto štace a zájezdy jsme nadobro přišli.

Situace vhodná na vystupování byla vlastně jen během léta a podzimu. Za tuto dobu jsme stihli odehrát čtyři reprízy naší divadelní komedie Tchýně na zabití. Ukázalo se sice, že návštěvnost diváků znatelně klesla, ale ti zbývající, co přišli, nám to mnohonásobně vrátili ve svých reakcích. Potvrdilo se tak to, co jsem předpovídal už minulý rok - diváků bude chodit méně, ale ti co přijdou, si to budou chtít opravdu užít! A troufám si říct, že naši komedii si užívají opravdu hodně! Svědčí o tom, že i za těchto těžkých podmínek se nám podařilo celkem odehrát 12 představení, přitom nacestovat 534 kilometrů a vystoupit pro 1033 diváků! A proto ji chceme hrát i v příštím roce, tak doufáme, že to bude možné.

Celý příští rok je ale ještě jedna velká neznámá. Sice už zase máme domluvené hraní na leden, únor i březen 2022, ale po předchozích zkušenostech už přeci jen nejsme takoví optimisté. Nicméně budeme v kontaktu se všemi pořadateli a budeme připraveni na to, přijet za našimi diváky! Navíc bychom chtěli po třech letech uvést i zbrusu nové divadelní představení Vinnetou. Tak se všichni nechme překvapit tím, co si pro nás ten příští rok nachystá...

Vážení přátelé, chci vám všem popřát, aby se vám vyhýbaly nezdary, nemoci a neštěstí, aby ve vašich rodinách vládla pospolitost, vzájemný respekt a láska a aby byl pro nás všechny rok 2022 rokem životní a tvůrčí pohody.

 

Radek Šmíd, principál DS Tyl Slaná

Vyhledávání

Divadelní principál Radek Šmíd