O čem bude naše nové představení (Slánský list)

01.02.2011 09:52

Milí a drazí přátelé, příznivci a fandové našeho Divadelního souboru Tyl Slaná, rád bych vás dnes seznámil s naším připravovaným divadelním představením. Velikonoční premiéra se totiž opět o něco přiblížila a já se díky některým z vás stále častěji dozvídám, že ne každý tuší, o čem naše hra vlastně bude vyprávět. Někteří z vás se dokonce domnívají, že se jedná o něco společného s válkou a dalšími podobnými tématy... Rád bych vás tedy ujistil, že o nic takového se v žádném případě nejedná, nemusíte mít obavy. Dovolte mi tedy ve stručnosti popsat děj našeho nového divadelního představení Přelet nad kukaččím hnízdem, kterému u nás v souboru už neřekneme jinak než "kukačák":

Do psychiatrické léčebny přichází nový pacient. Randall Patrick McMurphy byl na léčení poslán soudem. On sám si z toho hlavu moc nedělá, protože se tím může vyhnout pracovní farmě. Brzy však začíná zjišťovat, že se nejedná o hotel, ale o léčebný ústav, který má daná přesná pravidla. Nad jejich přísným dodržováním má bdít vrchní sestra Ratchedová. Ona a Randall spolu začínají vést malý souboj o to, kdo oddělení ovládne. Počáteční obdiv a respekt ostatních pacientů se postupně začíná rozplývat, protože sestra Ratchedová má hodně přesvědčivé metody a Randall si brzy uvědomí, že na rozdíl od vězení může zůstat v ústavu navždy. Je třeba začít hrát novou hru...

Víc bych nechtěl prozrazovat, abych vás nepřipravil o napětí, které celou hrou příjemně provazí. Ve stručnosti se tedy dá říct, že se jedná o představení, které je sice na trochu vážnější téma, ale které je vylíčeno i pomocí spousty veselých scének a skečů, kterým se určitě od srdce zasmějete.

Vím, že vlastní názor si každý musí udělat sám, ale abyste věděli, že se opravdu nejedná o žádný divadelní experiment, ale o klasické a milé ochotnické divadlo plné pěkných kostýmů a na hezké scéně, jako takové malé pozvání přikládám názor divačky, která už stejné nastudování, jako si pro vás chystáme do divadélka ve Slané, měla možnost vidět:

"Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se k tomuhle představení dostala (za což se stydím), ale musím říct, že jsem nevěděla o co jsem celou tu dlouhou dobu mého váhání přicházela. Přestože prostředí psychiatrické léčebny svádí diváky k obavám, tady je v rovnováze vše, od scénáře po herecké výkony. Výborně jsem se bavila. Tohle představení se těžko popisuje, to se prostě musí vidět."

Vyhledávání