Lednová pozvánka do divadla ve Slané (Slánský list)

01.01.2013 09:31

Také v roce 2013 budou ochotníci z Divadelního souboru Tyl ve Slané pokračovat nejen v uvádění a zkoušení vlastních nových představení, ale také ve spolupráci s jinými divadelními spolky. Už 19. ledna se proto můžete těšit na divadelní soubor z Tanvaldu, který ve Slané uvede hru Zátiší s loutnou.

„V předchozím roce se nám podařilo ve Slané uvést hned několik představení hostujícíh ohotnických souborů z blízkého i vzdálenějšího okolí. A také v novém roce bychom v tom chtěli pokračovat a diváky pozvat hned na několik hezkých představení,“ vysvětluje Radek Šmíd, vedoucí slánských ochotníků. Narozdíl od pořadatelů ze Semil, kteří si do tamního KC Golf zvou několikrát do roka profesionální soubory z pražských scén, ve Slané chtějí divákům nabízet představení od souborů ochotnikých. „Nebude se ale jednat o žádné amatéry a začátečníky, ale pouze o zkušené soubory s mnohaletou tradicí, kvalitní nabídkou divadelních her a oceněními z divadelních přehlídek a festivalů,“ doplnil Šmíd.

Prvním takovým představením bude už v sobotu 19. ledna hra Zátiší s loutnou, se kterou do Slané přijede Divadelní soubor E.F. Burian z Tanvaldu. V úpravě a pod režijní taktovkou Vlastimila Hozdy se tak před zraky diváků odehraje hořká komedie o lidech, kteří jsou v podstatě bezbranní. Pod nánosem komedie se hraje krutý obraz současné společnosti. Jejími hrdinkami jsou tři rozdílné typy žen - trochu vulgární a primitivní bývalá servírka Nina, intelektuálka a bývalá profesorka gymnázia Olga, a suchá bývalá hlavní účetní Zoja, okrádající vlastní sestry, aby mohla přilepšit svému nezdárnému synovi. Ten bez jakýchkoliv morálních zábran na matce parazituje. „Jedná se o příběh, se kterým se v různé podobě může setkat každý z nás. Mohlo by tak být zajímavou inspirací, jak se s podobnou situací vypořádají hrdinky tohoto představení. Scénář Jaromíra Břehového se vyznačuje šťavnatým a originálním slovním humorem a překvapivým rozuzlením v samém závěru,“ zve diváky Radek Šmíd.

Představení Zátiší s loutnou v podání DS E.F. Burian z Tanvaldu začíná v sobotu 19. ledna 2013 od 19 hodin v Kulturním domě Slaná u Semil. Vstupné je 50,- Kč pro dospělé, pro děti za polovic. Srdečně zvou a na vaši účast se těší pořadatelé z Divadelního souboru Tyl Slaná.

Vyhledávání