Jaká byla divadelní sezóna Tyl Slaná (Naše Pojizeří)

20.05.2011 06:23

Tento článek bych rád věnoval zprávě o stavu aktuálních činností v našem Divadelním souboru Tyl Slaná. Máte-li tedy zájem se dočíst o tom, co máme za sebou, čím právě žijeme a co si pro vás připravujeme, čtěte dál.

Jak jste si jistě všimli, a my tuto skutečnost rozhodně nechceme nijak zapírat, právě končící divadelní sezóna 2010/2011 byla ve znamení velikého útlumu naší činnosti. Na podzim se nám totiž nepodařilo připravit premiéru nového divadelního představení Přelet nad kukaččím hnízdem v režii Martina Baška. Tím, že jsme neměli připraveno toto nové divadlo, odpadly také naše každoroční zájezdy, které s každým nově nastudovaným divadelním představením pořádáme pro příznivce divadla v blízkém i vzdáleném okolí.

Ze stejného důvodu jsme se letošní rok neúčastnili ani divadelní přehlídky v Josefově Dole jako hrající soubor, ale pouze jako přihlížející seminaristé. Nicméně stále doufáme, že se nám toto představení povede na prkna, která znamenají svět přivést a své příznivce a fanoušky pozveme na premiéru, která je aktuálně naplánována hned na začátek příští sezóny.

Ale protože se nechceme spoléhat jen na výše zmíněné představení, pracujeme v současné době už na přípravách představení dalšího. Tentokrát se bude jednat o pohádku, kterých je mezi diváky nedostatek a která patří mezi stále nejoblíbenější žánry. A tým kolem režisérky tohoto představení si pro vás navíc nechystá pohádku ledajakou, nýbrž originální divadelní ztvárnění televizní hudební inscenace Co takhle svatba, princi?, ve které ve známé televizní verzi zazářili takové herecké osobnosti jako Jiřina Bohdalová, Karel Černoch, Petr Nárožný a spousta dalších.

Naše verze bude postavena na krásných kostýmech a vynikajících výkonech všech účinkujících. A protože ne všechny role jsou v tuto chvíli ještě obsazené, můžeme namátkou zatím jmenovat například Zdenu Krejčí, Aleše Roštejnského nebo Vlastimila Krejčího. V hlavní roli zrcadelnice Bětky se navíc můžete těšit na nový objev našeho souboru, který vám ale prozatím nebudeme prozrazovat.

Troufnu si tedy naznačit, že jisté ticho a prázdno letošní divadelní sezóny bohatě vynahradíme v sezóně následující. A rovněž věřím, že ačkoliv se bude jednat o sezónu nešťastného čísla 13, tak že onu příslovečnou smůlu jsme si vybrali již v uplynulém tvůrčím roce.

Náš soubor však během posledních dvanácti měsíců zažil i úspěšné momenty. Jedním z nich byly proběhnuvší volby do vedení Divadelního souboru Tyl Slaná, díky kterým získal soubor téměř kompletně nové vedení, které je co do odbornosti příslibem úspěšné činnosti po dobu minimálně následujících dvou let. O této volbě a dalších událostech si můžete přečíst v archívu aktualit na našich internetových stránkách www.dstyl.cz.

Druhým úspěchem byla organizace a výsledek prakticky jediné uskutečněné akce letošní sezóny, kterou byla Sedmá Divadelní tancovačka. Tu se nám letos s rekordní návštěvností podařilo vrátit zpět na vrchol a zároveň do povědomí diváků nejen místních, ale také přespolních. Po zkušenostech z letošního ročníku si tak už nyní troufáme slíbit její pokračování i v příštím roce.

Ale protože divadlo není jen o vůni šminek a lesku jeviště, nezapomeneme ani na naše divadelní zákulisí, kterému ještě do začátku příští sezóny věnujeme spoustu pozornosti. Během následujících letních měsíců totiž provedeme nejrozsáhlejší modernizaci šaten a vybavení! Zvýšené pohodlí pak jistě ocení nejen členové našeho souboru, ale také soubory přespolní, které bychom v našem slánském divadélku rádi vítali mnohem častěji, než tomu bylo doposud.

odkaz na článek

Vyhledávání