Jaká byla čtrnáctá divadelní sezóna

03.07.2013 12:13

Milí přátelé, příznivci ochotnického divadla a našeho divadelního souboru zvláště, dovolte nám popřát vám s mírným zpožděním pěkné léto, spoustu pohody, slunce a odpočinku. Protože v současné době už u nás v souboru hledíme vpřed do brzké budoucnosti, nebylo vůbec jednoduché se otočit, zavzpomínat a napsat vám něco o uplynulé divadelní sezóně 2012/2013. Takže6 toho nebude mnoho, ale přeci jen na pár řádků to dalo.

Uplynulou sezónu jsme začali už v září 2012, kdy jsme odehráli hned dvě reprízy pohádkového představení Co takhle svatba, princi?, kterých jsme pak během podzimu a zimy odehráli ještě několik.

V říjnu jsme znovu uvedli i představení Přelet nad kukaččím hnízdem a tím jsme z letního spánku probudili obě naše nastudované inscenace. Na podzim pak nechyběl ani oblíbený  koncert rockové skupiny Suffering Souls  nebo třeba Halloweenská diskotéka pro děti.

Od listopadu jsme nejen začali intenzivně zkoušet hned dvě nové divadelní hry, ale také jsme si k nám do Slané začali zvát sousední divadelní soubory s jejich repertoárem, takže přes zimu jste u nás mohli vidět soubory ze Semil, Lomnice, Tanvaldu a Nové Vsi.

Před Vánocemi nechyběl ani tradiční zájezd do Prahy na vánoční trhy na Staroměstském náměstí a na muzikál Vánoční koleda s vynikajícím Karlem Rodenem v hlavní roli. Silvestr jsme tentokrát oslavili na jevišti, kde jsme pro všechny lidi dobré vůle a veselé povahy uvedli speciální silvestrovskou úpravu představení Přelet nad kukaččím hnízdem.

V lednu proběhly volby nového výboru Divadelního souboru Tyl Slaná. Nakonec bylo zvoleno pět kandidátů s největším počtem odevzdaných hlasů, kteří se mezi sebou vzápětí domluvili na rozdělení odpovědností za jednotlivé úkoly a činnosti, které jsou pro fungování ochotnického souboru nezbytné.

Během ledna také následovaly dvě poslední reprízy pohádky Co takhle svatba, princi? a pak už následovala její derniéra, kterou jsme odehráli v Poniklé. Celkem bylo odehráno osmnáct repríz tohoto představení a pohádka režisérky Katky Schovánkové sklízela opravdu zaslouženou chválu a ovace.

Největší úspěch sezóny na nás ale teprve čekal. Stalo se jím totiž únorové vystoupení na soutěžní divadelní přehlídce Modrý kocour v Turnově, kde náš soubor s představením Přelet nad kukaččím hnízdem zvítězil a postoupil na celorepublikovou přehlídku v jihočeské Volyni.

Předsednictvo Jizerské oblasti celostátního Svazu českých divadelních ochotníků v únoru udělilo své nejvyšší ocenění paní Heleně Šlaisové. Hela tak získává Zlatý odznak SČDO za zásluhy na znovuobnovení činnosti a za obětavou práci v Divadelním souboru Tyl Slaná.

První jarní měsíc březen byl ve znamení příprav a pořádání prvního Divadelního plesu, kterým jsme se rozhodli nahradit předchozí ročníky maškarních Divadelních tancovaček. Veliký zájem diváků nám ukázal, že jsme se rozhodli správně. Ples byl opravdu povedený, tombola bohatá, návštěvníci spokojení a hudební doprovod v podání skupiny Futrál vskutku znamenitý.

Březnová repríza představení Přelet nad kukaččím hnízdem v Jilemnici byla výjimečná tím, že místo Standy Bittengla, který byl ze zdravotních důvodů několik týdnů mimo jeviště, vystoupil v roli Dr. Spiveyho pan Jaroslav Křapka. Jarka nám, jako dřívější dlouholetý člen souboru, opravdu pomohl a my pořád tak nějak doufáme, že si třeba opět najde cestu zpět do souboru.

Příchod léta byl u nás v souboru doprovázen vznikem nové aktivity, ze které bychom velice rádi udělali pravidelnou akci. Jednalo se o promítání skvělého filmu Vesničko má středisková na původním promítacím zařízení z osmdesátých let, z původního filmového materiálu. Diváků, kteří si chtěli připomenout nostalgický retrozvuk klapání staré promítačky se sešlo tolik, že jsme se hned rozhodli co nedříve promítání zopakovat. A tak se také stalo a tentokrát dokonce ve formě letního kina na sportovním hřišti ve Slané, kde si diváci mohli užít film Trhák.

Vrcholem celé čtrnácté sezóny působení našeho Divadelního souboru Tyl Slaná ale bezpochyby byla účast na divadelní přehlídce Divadelní Piknik Volyně 2013, které jsme se účastnili jako jeden ze 17 nejlepších ochotnických souborů v republice. Celá parta, která se do téměř 300 kilometrů vzdálené Volyně vydala, tak zažila jeden ze skutečně nezapomenutelných víkendů.

Nic z toho, co jsme v uplynulé sezóně dokázali - tu s většími, tu s menšími úspěchy a diváckou odezvou - by samozřejmě nebylo možné bez obětavosti všech členů našeho souboru. V současné době si tito členové užívají divadelní prázdniny a tak se do dalších společných činností a aktivit budeme moci vrhnout s obnovenou energií a chutí. Souběžně s tímto volnem ale probíhají organizační přípravy a domlouvání hostování divadelních souborů ve Slané a hostování našeho souboru na jiných štacích.

V případě jakýchkoliv vašich dotazů, námětů a připomínek se na nás kdykoliv a jakkoliv obraťte. Užijte si krásné léto a budeme moc doufat, že se v září opět všichni ve zdraví sejdeme v našem divadélku ve Slané.

        

Radek Šmíd, principál DS Tyl Slaná

Vyhledávání

foto

25.02.2012 19:00

Přelet nad kukaččím hnízdem v Rokytnici

Prohlédni fotky
04.01.2012 07:39

Divadelní představení Co takhle svatba, princi?

Prohlédni fotky
18.12.2011 16:20

Obrázky ze zkoušek našeho představení Co takhle svatba, princi?

Prohlédni fotky
28.11.2011 18:11

Módní přehlídka pohádkových kostýmů

Prohlédni fotky
21.11.2011 09:41

Divadelní představení Přelet nad kukaččím hnízdem

Prohlédni fotky
09.11.2011 16:04

Obrázky ze zkoušek našeho představení Přelet nad kukaččím hnízdem

Prohlédni fotky
15.10.2011 15:16

BramboRockový večer 2011

Prohlédni fotky
24.09.2011 15:03

Modernizace divadelního zázemí

Prohlédni fotky
07.07.2011 18:56

Setkání členů souboru na závěr sezóny 2010/2011

Prohlédni fotky