Jaká byla (a málem nebyla) repríza představení Vinnetou v Turnově

19.02.2023 16:45

Vážení a milí přátelé, diváci a příznivci našeho souboru. Rádi bychom se s vámi podělili o naše pocity ze středečního představení v Městském divadle v Turnově, kde jsme vystupovali s naším aktuálním představením Vinnetou. Nakonec jsou to totiž pocity mimořádně příjemné, šťastné a veselé! Ale nechybělo moc a všechno mohlo být úplně jinak...

Vše začalo už krátce po premiéře, na začátku prosince 2022, kdy jsme se začali "namlouvat" s dramaturgy turnovského Kulturního centra. Krátce na to jsme se domluvili na podmínkách i na termínu vystoupení, které bylo stanoveno na polovinu února. To znamenalo báječnou spoustu času na přípravu, protože na vystoupení v krásném prostoru historické budovy turnovského divadla si chceme dát moc záležet.

Čas plynul, my si mezitím stihli odehrát ještě jednu reprízu u nás ve Slané, vstupenky do Turnova v předprodeji rychle mizí a my se tak těšíme na další úžasný večer ve společnosti celé naší party a turnovských diváků, o kterých víme, že se pro ně skvěle hraje, protože s nám tzv. jdou od první věty. Opravdu vše vypadá moc dobře a také zkouška poslední lednový den se podařila na výbornou.

A pak přišla středa 1. února 2023 a náhlá a velmi vážná zdravotní indispozice Jirky Barvínského! Celá parta visíme na telefonu a hltáme každou informaci o jeho aktuálním stavu! A diváci z Turnova snad prominou - ale v prvních chvílích nikdo z nás nemyslí na naše představení, ale všichni mylíme na našeho Jirku. Po několika dnech přichází dobré zprávy a náš kamarád je z nejhoršího venku a brzy na to zpět u své milující rodiny!

Teprve v tu chvíli se začínají někteří z nás myšlenkami vracet k turnovskému divadlu. A máme dvě možnosti. Buď domluvené a v tu chvíli už i téměř vyprodané představení odložíme na jiný termín, nebo se pokusíme o zázrak a během jednoho týdne najdeme někoho, kdo Jirku narychlo zastoupí. Jenže koho? Pátraní se rozjelo na plno a v hledáčku principála se objevilo několik herců z okolí. Kdo si ale zvládne během dvou zkoušek osvojit roli a zapadnout do sehraného týmu? To jméno jako první vyřkl Tonda Hoffmann, představitel role Inču-čuny! Že prý má kamaráda, shodou okolností také z Turnova, a že prý ho možná známe. Znali jsme. A určitě ho znáte i vy...

Tím kamarádem je totiž Petr Haken! Známý turnovský herec, režisér, autor, dramaturg... Abych to zkrátil - jestli někdo náhodou tuto legendu nezná, mrkněte sem. Vy ostatní si teď musíte říkat, jak neuvěřitelné stěští jsme měli! A ano, s odstupem času, teď po odehraném představení, po opadnutí všech stresových faktorů - měli jsme opravdu neskutečné stěstí! Petr měl totiž nejen chuť si s námi zahrát, ale také měl čas. Ale být to o den déle, už by ho neměl - druhý den po našem představení totiž začíná divadelní festival Modrý kocour, kterého je Petr zakladatel a dramaturg. Takže je logické, že na nás už by čas neměl... Zkrátka někdo někde tam nahoře, snad sama Thálie, nás měl hodně rád. A my věříme, že také pro diváky v hledišti bylo náhlé Petrovo "zjevení", které jsme schválně předem nikde neavizovali, příjemným překvapením! Petře, ještě jednou děkujeme, že jsi nám vytrhl trn z paty! Je nám ctí s tebou být na jednom pódiu! Další představení nás čeká za dva týdny, tentokrát se rozjedeme do Desné v Jizerských horách, a také tam bude Petr ještě vystupovat. Takže pokud se vám zdá, že jste ho už delší dobu neviděli na jevišti, určitě si to nenechte ujít!

Co dodat na závěr? Všechno dobře dopadlo! V první řadě s Jirkou, který se těší, že se k nám znovu připojí už v dubnu. A dobře dopadlo také naše turnovské představení. Dokonce tak dobře, že už společně s dramaturgy z Kulturního centra plánujeme další opakování, tak se nechte překvapit...

Všem divákům děkujeme za báječné reakce a za váš smích, protože vy jste ten důvod, proč to celé děláme. Byli jste skvělí! A děkujeme i vám, co jste to dočetli až sem. Mějte se krásně!

Poděkování divákům po repríze v Turnově ve středu 15.2.2023. V zelené košili, v roli Bancrofta, vystoupil Petr Haken.

Vyhledávání