Den za svobodu a demokracii ochotníci oslaví v divadle představením Pepe z Kopce (Krkonošský deník)

14.11.2012 09:41

Příznivce ochotnického divadla čeká v sobotu nevšední zážitek. Představení Pepe z Kopce, které se v podání Divadla Podio ze Semil stalo diváckým hitem loňského Semilského paroháče, mohou zhlédnout v Kulturním domě ve Slané od 19 hodin.

Pepe by měl být divákům blízký vtipem, lidskostí i prostotou, se kterou prožívá všechny ústrky, které mu život připravil.

Je to příběh dobráckého a ženou peskovaného sedláka, na jehož účet si krutě zažertují tři urození páni, kteří z něj přes noc udělají vládce panství.

Pak se touto kamufláží baví a sledují, jaká proměna se v Pepem, jenž začíná s pocitem náhle nabyté moci „růst“, odehrává. O to tvrdší je jeho procitnutí a návrat k realitě.

Jde o volné zpracování podle divadelní hry dánského dramatika Ludviga Horberga. V českých zemích přepracoval tuto hru, která měla původně název Jeppe z vršku, režisér Jaromír Pleskot. Přepracoval ji tak, aby titulní postava byla „šitá“ na vynikajícího herce Rudolfa Hrušínského. Úspěch měla veliký, ale těžká nemoc pana Hrušínského ukončila úspěšné období a už se nehrála. V archivu české televize se našel fragment této inscenace a ten upravil pro potřeby semilských ochotníků Zdeněk Lindner. V titulní roli účinkuje Standa „Chatrč“ Chaloupka.

Divadélko ve Slané tak nabízí divákům zajímavou možnost, jak společně strávit sváteční večer u příležitosti Státního svátku dne boje za svobodu a demokracii.

Vyhledávání